Laktosspecial | Utbildning | Arla Foodservice
Laktosspecial

Laktosspecial

Fler och fler efterfrågar laktosfri mat. För att du ska kunna servera alla dina gäster, laktosintoleranta eller inte, god mat ger vi dig här en rad laktosfria recept. Vi hjälper dig också att ta reda på mer om vad laktosintolerans är för något, vad kan man äta och vad bör man undvika?

Vad är laktosintolerans?

Laktos är samma sak som mjölksocker, den enda kolhydraten som finns i mjölk. Om man har för lite av enzymet laktas bryter kroppen ner mjölksockret i tjocktarmen istället för i tunntarmen. Hos en del ger det problem som gaser och magknip.

Det är det som kallas laktosintolerans, och det är ganska ovanligt. Bland små barn är det extremt sällsynt. Barn föds med förmågan att bryta ned laktos, annars skulle de inte kunna tillgodogöra sig modersmjölken. Laktosintolerans brukar inte uppträda före skolåldern.

Komjölkproteinallergi är någonting annat än laktosintolerans. Då tål kroppen inte mjölkens protein. Det kan drabba små barn, men nästan alla har vuxit ifrån problemen vid tre års ålder. Endast 0,1% av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölk.

Inte så krångligt

För den som är laktosintolerant räcker det oftast att minska på mängden laktos. Det är väldigt sällsynt att man måste utesluta det helt. Därför behöver inte laktosintolerans vara så dramatiskt. Laktosintolerans är inte en sjukdom eller allergi och det är inte farligt, även om det förstås kan vara mycket obehagligt. Hur mycket besvär man får av sin intolerans är en fråga om hur mycket och hur ofta man äter eller dricker mjölkprodukter med laktos i.

De allra flesta som är laktosintoleranta kan få i sig ungefär 5 gr laktos per måltid utan att få problem med magen. Det motsvarar 1 dl mjölk. Men laktosintolerans är mycket individuellt, så alla måste känna efter vad som passar just för dem

Laktos i maten

Laktos i maten

Om man dricker laktosfri mjölk till måltiden, kan de allra flesta som är laktosintoleranta äta mat som är lagad på vanliga mejeriprodukter utan att få problem. Oftast ingår det så lite grädde eller mjölk i en portion lagad mat att magen klarar av det.
Läs mer
Ost och laktosintolerans

Ost och laktosintolerans

Många mejeriprodukter har så låga halter av laktos att laktosintoleranta kan äta dem utan problem. All svensk hårdost är fri från laktos eftersom mjölksockret försvinner under lagringen.
Läs mer om ost och laktosintolerans här
Material om mjölk och laktosintolerans

Material om mjölk och laktosintolerans

Vi har tagit fram två trycksaker om laktosintolerans och världens bästa dryck; mjölk.
Till trycksakerna
Laktosfilm

Laktosfilm

Titta på en kort film om laktosintolerans och mjölkmage.
Till filmen